VEGANSKT SMINK, HUDVÅRD & HÅRVÅRD

Att upprätthålla en vegansk livsstil är inte alltid så lätt i dagens samhälle då det finns produkter baserade på djur överallt, inom livsmedel och kläder och andra vanligt förekommande vardagliga produkter. För att underlätta har vi därför nedan listat alla våra veganska produkter.

INGREDIENSERS URSPRUNG

Ingredienser i makeup kan ha flera olika ursprung. En naturlig produkt har framställts av råvaror hämtade från naturen. En syntetisk produkt har tillverkats under mycket kontrollerade former i lab. Just nu får vi många frågor om animaliska och veganska produkter. Så vi tänkte att vi skulle kika lite närmare på det och vad det finns för skillnader, fördelar och nackdelar.

SMINK ANIMALISKT URPSRUNG

Om en ingrediens är animalisk innebär det att den framställts av eller med hjälp av djur. Från livsmedelsindustrin känner vi till mjölk, ost och grädde som animaliska ingredienser. På samma sätt är det med smink. Ibland behövs djuren för att framställa en ingrediens.

VAD ÄR VEGANSKT SMINK OCH HUR TAR SMINKMÄRKEN SITT ANSVAR?

Det kan visa sig vara krångligt och svårt att veta om kosmetiska produkter innehåller spår av animaliska ingredienser eller är testade på djur.

För att någon kosmetika ska kunna få kalla sig vegansk så får dom helt enkelt inte innehålla några ingredienser som kommer från djur. Ett annat ord det talas mycket om är ”cruelty free”, det beskriver produkter som garanterar att inga djur har farit illa eller skadats eller använts på något vis i tillverkningen av produkten, vill du läsa mer om ej djurtestat smink?

Lyckligtvis går utvecklingen framåt även inom kosmetika och fler företag väljer att ta sitt ansvar genom att se över sin etiska hållning och producerar nya serier som är veganska och cruelty free.

VEGANSKT SMINK FRÅN IDUN MINERALS

Den absoluta majoriteten av IDUN Minerals makeup är vegansk, och vi strävar mot att bli ett helveganskt märke. Alla våra nyheter är därför alltid veganska, såsom hudvårdslinjen.

IDUN Minerals använder två ingredienser som inte är veganska:

Bivax används i några av våra mascaror. Det är en mycket säker och väldokumenterad ingrediens. Eftersom vi på IDUN är mycket noggranna med att våra produkter även ska fungera för de allra känsligaste ögonen är just väldokumenterade ingredienser nödvändigt för oss. I de mascaror där bivax används har vi inte hittat ett tillräckligt bra alternativ för att ersätta bivaxet. I ingrediensförteckningen heter bivax, Beeswax.

Carmine är ett rött färgpigment som används en del i rouge, ögonskuggor och läpp-produkter som finns i sortimentet. Carmine hjälper produkter att få dess röda färg och är ett mycket väldokumenterat färgämne. Eftersom vi vill kunna göra makeup där röd färg ingår måste vi använda denna ingrediens. Andra röda färgpigment såsom exempelvis AZO-färgämnen är inte ett alternativ då de kan vara hälsovådliga i kontakt med munhålan. Carmine är också ett mycket bra val ur miljösynpunkt, något som är oerhört viktigt för oss. I ingredienslistan heter Carmine oftast C.I. 75470.

Vi vill poängtera att alla ingrediensval vi gör först och främst ska hålla högsta kvalité. Vi försöker alltid välja veganska ingredienser men det viktigaste för oss är att alltid göra säkra produkter för människa, djur och natur.

Läs mer
Rensa allt

Foundation | Täckning

Puder | Resultat/Finish

Mascara | Resultat/Finish

Concealer | Resultat/Finish

Ögonskugga | Förpackning/Resultat

Borstar | Applicering

Läppstift | Finish

Hudvård | Hudtyp

 produkter
Sortera på

Populära produkter

Drift & produktion Wikinggruppen