Look Good… Feel Better 

Skönhet kan tänkas banalt när man är sjuk,
men det gör att man kan hitta sig själv igen

Look Good… Feel Better är ett program som samordnar kostnadsfria kurser i hudvård och makeup för kvinnor som behandlas för cancer – oavsett cancertyp. Kurserna hålls på 12 sjukhus runt om i Sverige, från Malmö i syd till Umeå i norr, och som deltagare är man helt anonym. Under kursen ger makeupkonsulenter professionell rådgivning och syftet är att hjälpa till att förebygga eller eliminera utseenderelaterade problem, som kan uppstå under en cancerbehandling. Dessutom vill man ge deltagarna en stund med likasinnade, något som oftast resulterar i en energiboost.

Look Good… Feel Better startades 1989 i USA när en cancerläkare hade en patient där en av hennes största rädslor var att förlora sitt hår och sina ögonbryn. Läkaren tog då en makeupartist till sjukhuset som hjälpte henne med makeup- och hudvårdstips, vilket stärkte henne otroligt mycket.

Idag finns organisationen i 26 länder runt om i världen. Det är inte bara avsaknaden av håret som kan kännas svårt, det kan även handla om medicinska aspekter som påverkar huden väldigt negativt. Det är många som blir röda, irriterade och uppsvällda av medicinerna, som även gör att man inte känner igen sig själv längre, säger Lisa Wiklund som tillsammans med Madelaine Nordstrand arbetar med Look Good… Feel Better i Sverige. Bakom programmet står branschföreningen KoHF, Kosmetik- och hygienföretagen och ett flertal kosmetikföretag.

Kurserna anordnas på sjukhusen med ca 12-18 deltagare per kurs och den sociala samvaron är otroligt viktig, menar Lisa Wiklund på Look Good… Feel Better.

– Att de får träffa kvinnor i samma situation är nästan den viktigaste aspekten. Vi hjälper dem att få ett forum där de kan samtala med varandra och där de förstår varandra.

Look Good… Feel Betters mål är att ge ett nytt leende på läpparna och ett större välbefinnande hos deltagarna, något som vi på IDUN Minerals självklart också står bakom. IDUN Minerals bidrar med makeupprodukter till Look Good… Feel Better, just eftersom syftet är angeläget. Dessutom passar IDUN Minerals produkter bra in på den känsliga hy som man tenderar att få av all behandling.

Madelaine Nordstrand från Look Good feel better


Look Good… Feel Better söker alltid nya volontärer, så om du har erfarenhet av makeup/hudvård och vill vara med på kurserna hör då av dig till [email protected] för mer information. Läs även gärna mer om organisationen på www.lookgoodfeelbetter.se


Look good, feel better - Logo

 

Drift & produktion Wikinggruppen