Återvinningsguide för tömd IDUN Minerals produkt

 

Vi värderar produkternas innehåll väldigt högt med dess få och skonsamma ingredienser, på samma sätt vill vi även sätta ett värde på produktens förpackning och bidra med kunskapen att sortera de olika förpackningsbehållarna på rätt sätt.

Många tömda förpackningar, inklusive IDUNs, kan ha en tendens att hamna direkt i hushållssoporna, vilket innebär ett slut på materialets livslängd i kretsloppet. Många förpackningar har potentialen att återvinnas och även återanvändas.

Sanningen är att många produktförpackningar oftast innehåller flera olika typer av material, därför är det viktigt att separera dessa för bästa möjliga återvinnings- och återanvändningspotential. Därav uppdateras återvinningsguiden på IDUNs produkter beroende på vilket typ av förpackningsmaterial som används. Vårt mål är att minska mängden plast vi använder i våra produktförpackningar, men på grund av plastens goda barriäregenskaper är det oftast det bättre alternativet för produktens hållbarhet i dagsläget.

Ett av IDUNs viktigaste mål är att alla produktförpackningar ska gå att återvinna eller återanvändas och bli till nya förpackningar på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Den här guiden hjälper inte bara konsumenten utan även IDUN som företag att utveckla nya och bättre förpackningar.


 

Från inköp av din IDUN Minerals produkt till återvinning

Steg 1

Några av IDUNs produkter har en ytterförpackning som är gjord av papper för att skydda produkten från transportskador. Ytterförpackning sorteras som pappersförpackning. Det finns även bipacksedlar i vissa av produkterna och denna ska sorteras som tidningspapper.

 

Steg 2

När din IDUN produkt är tömd ska delarna separeras i den mån det är möjligt och sorteras på olika sätt, då produktförpackningarna skiljer sig beroende på vad det är för produkt. 

 

Kork och lock

Alla IDUNs korkar och lock består av plast och bör därför separeras från respektive bas och sorteras som plastförpackning. Vi har även pump och spraylösningar på några av våra produkter såsom Brush Cleaner, 2-in-1 Leave-in Treatment Scalp & Hair, Micellar Water, Len och Iris.

Viktigt att nämna är att i dessa produkter finns det en liten mängd metall, men då det övergripande materialet består av plast bör det separeras från produktbehållaren och sorteras som plastförpackning.

Plastförpackning

IDUNs produktförpackningar består övervägande av plast på grund av plastens goda barriäregenskaper för att skydda det skonsamma och rena innehållet. Därför är det viktigt för oss att tömda produkter sorteras på rätt sätt, för att i nästa led kunna bidra till nya förpackningar. De produktförpackningarna i IDUNs sortiment som ska sorteras som plast är Puderfoundation, Fixerande puder, Puderconcealer och Puderrouge. De flesta av våra flytande produkter består även av plast såsom Len, Perfect Under Eye Concealer, Iris, Flytande kajalpenna, Flytande eyeliner, Eyeliner, Läppglans och även Brush Cleaner förutsatt att produkten är helt tömd, annars sorteras denna som farligt avfall.

Produktförpackningarna för IDUNs hudvård och hårvård sorteras som plastförpackning vilket gäller all ansiktsrengöring, Rich Moisture Serum, Dagcreme, Nattcreme, Schampo, Balsam, Hårinpackningen och 2-in-1 Leave-in Treatment Hair & Scalp.

Glasförpackning

Bottendelarna på Flytande foundation (Norrsken och Nordic Veil), Nagelolja och Oljeserum (både flaska och dip) är gjorda av ofärgat glas och sorteras som glasförpackning.

Brännbart

Pressade Puder, Duo Concealers, Mascaror, Perfect Eyebrows, Rouge, Bronzers, Highlighters, Ögonskuggor, Läppstift, Ögonbrynspenna, Inliner samt Make-up borstarna har en kombination av flera olika material bestående av plast, metall, trä och glas och därför sorteras dessa förpackningar som brännbart.

Metallförpackning 

Clickconcealers Raps och Havre tomma produkter sorteras som metallförpackning.

Farligt Avfall

Nagellack, Nail Strengthener och Brush Cleaner sorteras som farligt avfall. Brush Cleaner sorteras som farligt avfall i undantagsfall om det fortfarande finns produkt kvar i flaskan då denna innehåller alkohol.

 

 

Drift & produktion Wikinggruppen