Instagram Facebook Youtube Linkedin

Återvinningsguide

Vi värderar produkternas innehåll väldigt högt med dess få och skonsamma ingredienser, på samma sätt vill vi även sätta ett värde på produktens förpackning och bidra med kunskapen att sortera de olika förpackningsbehållarna på rätt sätt.

Många tömda förpackningar, inklusive IDUN Minerals, kan ha en tendens att hamna direkt i hushållssoporna, vilket innebär ett slut på materialets livslängd i kretsloppet. Många förpackningar har potentialen att återvinnas och även återanvändas.

Sanningen är att många produktförpackningar oftast innehåller flera olika typer av material, därför är det viktigt att separera dessa för bästa möjliga återvinnings- och återanvändningspotential. Därav uppdateras återvinningsguiden på IDUN Minerals produkter beroende på vilket typ av förpackningsmaterial som används. Vårt mål är att minska mängden plast vi använder i våra produktförpackningar, men på grund av plastens goda barriäregenskaper är det oftast det bättre alternativet för produktens hållbarhet i dagsläget.

Ett av IDUN Minerals viktigaste mål är att alla produktförpackningar ska gå att återvinna eller återanvändas och bli till nya förpackningar på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Den här guiden hjälper inte bara konsumenten utan även IDUN Minerals som företag att utveckla nya och bättre förpackningar.

Steg 1
Några av IDUN Minerals produkter har en ytterförpackning som är gjord av papper för att skydda produkten från transportskador. Ytterförpackning sorteras som pappersförpackning. Det finns även bipacksedlar i vissa av produkterna och denna ska sorteras som tidningspapper.

Steg 2
När din IDUN Minerals produkt är tömd ska delarna separeras i den mån det är möjligt och sorteras på olika sätt, då produktförpackningarna skiljer sig beroende på vad det är för produkt.

Kork och lock
Alla IDUN Minerals korkar och lock består av plast och bör därför separeras från respektive bas och sorteras som plastförpackning. Vi har även pump och spraylösningar på några av våra produkter såsom Nordic Veil, Norrsken, Brush Cleaner, 2-in-1 Leave-in Treatment Scalp & Hair, Refreshing Dry Shampoo, Micellar Water, Len och Iris.

Viktigt att nämna är att i dessa produkter finns det en liten mängd metall, men då det övergripande materialet består av plast bör det separeras från produktbehållaren och sorteras som plastförpackning.

Plastförpackning
IDUN Minerals produktförpackningar består övervägande av plast på grund av plastens goda barriäregenskaper för att skydda det skonsamma och rena innehållet. Därför är det viktigt för oss att tömda produkter sorteras på rätt sätt, för att i nästa led kunna bidra till nya förpackningar. De flesta av IDUN Minerals produktförpackningar ska sorteras som plast såsom puderprodukterna, concealers (exkl click-concealer), mascaror, pennor (exkl träpennor), läpp produkter (exkl läppstift), eyeliner och även Brush Cleaner förutsatt att produkten är helt tömd, annars sorteras denna som farligt avfall.

Produktförpackningarna för IDUN Minerals hudvård och hårvård sorteras som plastförpackning förutom Refreshing Dry Shampoo.

Glasförpackning
Bottendelarna på flytande foundation (Norrsken och Nordic Veil), Nagelolja och Oljeserum (både flaska och dip) är gjorda av ofärgat glas och sorteras som glasförpackning.

Metallförpackning 
Click-concealers samt bottendelen av Refreshing Dry Shampoo ska tomma sorteras som metallförpackning.

Brännbart
Pressade Puder, Duo Concealers, Rouge, Bronzers, Highlighters, Ögonskuggor, Läppstift och Make-up borstarna har en kombination av flera olika material bestående av plast, metall, trä och glas och därför sorteras dessa förpackningar som brännbart.

Farligt Avfall
Nagellack samt Nail Hardener sorteras som farligt avfall. Brush Cleanser och Refreshing Dry Shampoo ska om det finns produkt kvar även sorteras som farligt avfall.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få det senaste från oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få exklusiva erbjudanden samt se nyheter först av alla!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och 20% rabatt på ett köp.